dimarts, 28 d’agost de 2007

«Partes», «tornillos» i sostenibilitat electoral

L'ajuntament gens sostenible de la Vall
Ha tornat momentàniament la calor. El locutor de tv3 que informa de l'estat de salut del futbolista del Sevilla Antonio Puerta parla del *«part(e)» mèdic —m'ha semblat sentir—. Hi ha coses que penses que són ja de sentit comú, però encara descobrixes que no s'han acabat de fixar i, sorprenentment, ho descobrixes en professionals suposadament molt formats en català.

De fet, encara m'ha sorprés més el bloc del Toni Mollà (Toni Mollà | blog) quan relata com es fan les barreres dels bous a Meliana:


No es lliguen amb corda de cànem, sinó que s'atornillen a terra perquè el bou i el veïnat no les pugguen moure.


El «pugguen» és una simple errada amb el teclat, però l'«atornillaven» sorprén perquè és una concessió a l'espontaneïtat realment inesperada. Crec que hi havia en català de Meliana altres possibilitats per a expressar això (fixar, enganxar, amb claus de rosca...) sense haver de fugir de llengua.

En resum, l'entrada del Toni Mollà resulta coneguda perquè diríem que és un tòpic valencià, si no fóra que encara resultaria presumptuós pensar que només ens afecta a mosatros: incivisme, runa, populisme... Per exemple, en la foto, darrere de la grua, l'ajuntament de la Vall (Valldigna), sense panells solars i amb uns aparells d'aire condicionat de funcionament permanent i d'emissió sonora realment «musical» a l'estiu. Els mals del capitalisme democràtic de baixa qualitat.

I aprofite, parlant de qualitats democràtiques, per a deixar constància de la notícia del 25 de juliol del 2007 (El País) que ens informava que el Tribunal Constitucional espanyol donava la raó al Bloc i anul·lava una papereta ratllada de Corbera —«Done el meu vot a la candidatura presentada pel Partit Popular» (segons el diari, en espanyol)—, fet que canvia la composició del consistori. El fons del cas és el comportament tant de la junta electoral d'Alzira com de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia valencià, que havien considerat bona la papereta.

Segons el Tribunal Constitucional espanyol, les juntes electorals que van intervindre en el cas «han incorregut en infracció de la Llei orgànica del règim electoral general». És a dir, no és una mala interpretació, sinó una infracció. I eixes garanties tenim per ací pel que fa a *partes, *tornillos i sosteniblitat municipal i electoral.

3 comentaris:

 1. Anònim0:01

  des d'on està feta eixa afoto?!?! A la Vall som així, aire condicionat encara que no faça calor! ole, oleeee.

  ResponElimina
 2. Anònim1:00

  des del cine de la plaça?

  ResponElimina
 3. Distingit anònim:

  La foto crec que té ja més d'un any i llavors ja no hi havia cinema (ni sabia que el Principal fóra el «de la plaça»).

  L'important no és des d'a on es féu la foto --podríem dir que jo passava volant per allà, cosa que faig periòdicament--, sinó que l'ajuntament és nou, però insostenible i inaccessible! (Gràcies a la gestió d'Eugenio Pérez Mifsud [PP], que ha estat gens brillant en este cas.)

  Certament, la gestió ambiental i ergonòmica a la Vall no és «exemplar»:
  - http://sin-barreras-arquitectonicas.blogspot.com/
  - http://valldigna.foros.ws/viewtopic.php?p=12938
  - http://www.valldignaaccessible.org

  ResponElimina