divendres, 14 de juliol del 2017

Favors que no s'han d'acceptar

La ficció sol servir per a entretindre, per a ensomiar, i també per a precisar la realitat. Hi ha situacions que es donen casualment al mateix temps en la ficció que lliges o que mires al cinema i en la realitat que vius. En els films de sèrie negra un cap «mafiós» et pot oferir amb l'aparença d'una queixa una cortina de fum per a que pugues resoldre de manera eficaç —però fraudulenta— un problema que no volen resoldre, encara que siga una injustícia, perquè tenen altres interessos que desconeixes i que no són els teus alts propòsits de justícia, legalitat, democràcia.

I això mateix et pot passar en la realitat, mutatis mutandis que dirien els mafiosos de peŀlícula. Ara cal saber si acceptaràs el favor i resoldràs una injustícia cometent la irregularitat que et proposa. Doncs, no, això és bàsic, no li has d'acceptar el «favor», perquè estaràs en les seues mans.

En tot cas, ara que saps que hi ha un badall, que la irregularitat semble un accident.


  • Pel riu, amb solana i calina, després de dos setmanes, fluixege: 06:58 + 07:02 + 07:25 + 07:28.

2 comentaris:

  1. Caram, Miquel, escrius per a molt més que llestos, ho fas donant per fet (supose) que el lector o lectora ja saben de què o de qui, o a què o a qui t'estàs referint. De manera que un simple mortal com jo que per casualitat, o no, es deixe caure pel teu blog... com hem de desxifrar per on van els tirs? (Mai millor dit, ja que parles de "mafia", etc.). En fi, bon estiu!

    ResponElimina
  2. Tens tota la raó. La meua intenció no és denunciar sempre actuacions o fets concrets, perquè no sempre puc provar que dic la veritat. Per tant, els apunts del bloc arriben a la concreció que em permet la llibertat d'expressió en una comunicació pública com és este bloc. Al cap i a la fi, només pretenc que la idea ètica, les experiències o les reflexions que mostre siguen un reflex de les cabòries diverses d'un tècnic lingüístic que de tant en tant fa diverses activitats sindicalistes, lectores i, en general, anecdòtiques.
    Pel que fa al cap «mafiós», no patixques, tu que coneixes massa l'Olimp a què em referixc, saps que és més greu per la mala bava que pels efectes reals, perquè tampoc no arribem a tant per ací.
    ¡Bon i fresc estiu pels teus rodals riberencs!

    ResponElimina