dilluns, 30 de juny de 2014

Noms de municipis

En la faena de cada dia em trobe fent un petit repàs de molts dels noms dels municipis valencians. Com que seguixc una llista de l'avl sobre la qüestió, «Denominació dels municipis valencians», m'apunte uns quants dubtes que els enviará, a vore què diuen:

  1. L'article personal dels municipis que en contenen un, apareix en minúscula. Tanmateix, els municipis següents han oficialitzat la forma del seu nom amb l'article en majúscula: Canet d'En Berenguer, la Font d'En Carròs, Llocnou d’En Fenollet i la Torre d'En Besora. ¿La versió de l'avl modifica i oficialitza la forma publicada anteriorment en el docv?
  2. La forma valenciana del municipi Arañuel és, en moltes de les fonts que he consultat, Aranyuel. És la forma que recull sobre el terreny Gargallo Gil («Els pobles castellano-parlants en boca dels veïns de parla valenciana», 1991). A més, la pronúncia valenciana, segons este autor, és amb e oberta (el vostre DOPV diu que du e tancada). L'avl proposa Aranyel i, si és possible, m'agradaria conéixer la documentació que dóna suport a esta proposta.
  3. El municipi d'Aras de los Olmos (forma oficial des del 2001 d'Aras de Alpuente) tenia com a forma valenciana Ares d'Alpont. Si no mantenim Ares d'Alpont, ¿no hauríem de recollir en valencià la forma que sembla més simple i lògica: Ares dels Oms?