dijous, 12 de juliol del 2012

Fullet literari

Literatura per la salvatgina

Sempre que m'arriba el fullet dels premis literaris d'Alzira tinc alguna mala idea sobre això d'escriure. Sort que hi ha persones prou capacitades que me la lleven ràpidament, com ara... ¿En qui estava pensant jo? Sí, articulistes de diari, que és el que lligc més sovint, perquè quant al que diríem literatura, s'edita tant que em costa trobar llibres d'autors actuals que puga llegir sense tindre la sensació que intente córrer amb sabates de tacó alt, molt alt. N'hi deuen haver, segur, però la debilitat editorial i la poca crítica convincent —no em sona que hi haja res en valencià que estiga malament—, fan que la majoria de llibres que arribe a fullejar, esperant una sorpresa narrativa actual, em conviden a ratllar els errors ortogràfics o de la normativa general —em referixc a errors, no a propostes alternatives—, a voltes quasi em fan creure que estic fent un examen del titulet de correcció de texts o, en altres casos, la narració només pretén resultar òbvia, voluntariosa i convincentment militant d'alguna bona causa.

2 comentaris:

  1. Segons la crítica literària valenciana, qualsevol llibre publicat per ací és del tot "imprescindible", "impagable" o "esdevindrà una fita indefugible". Fins i tot les divagacions lamentables de Xavier Aliaga o d'Urbà Lozano. He de confessar que encara m'aborrone si em pare a pensar que al primer li van premiar "Si no ho dic rebente" a Lloseta, una novel.la plena de tòpics progres que no aporta res, amb més de dues-centes errades de tota espècie. Per llegir crítiques realistes del segon, he hagut d'escorcollar la premsa catalana.

    ResponElimina
  2. Bé, Xavier Aliaga es dedica a fer ressenyes literàries. No sé si això condiciona les que ha de rebre. Quant a Urbà Lozano, totes les que he trobat parlen de l'exceŀlencia dels seus treballs. No he tingut ocasió de comprovar si, segons el meu criteri, estaven poc o molt encertades. D'ara en avant, quan trobe una ressenya que em semble que aporta una valoració útil per al possible lector, encara que siga una ressenya negativa, miraré de fer-la visible. Hi hauria d'haver un espai per a això en la xarxa.

    ResponElimina