dijous, 2 de setembre del 2010

Les versions originals i la TDT

Mònica Terribas en Google

Com a continuació del revés que em vaig endur amb això de les versions originals, el doblatge i la tdt i com que la situació crec que ni és satisfactòria ni és comprensible, li envie un escrit a la Mònica Terribas a vore si pot fer res. A més dels fragments coneguts de les respostes que vaig rebre de tve i tv3, li expose el següent:


Ara, estimada senyora Terribas, em permet exposar-vos que hi veig una asimetria que potser és lògica en abstracte, però que em sembla contraproduent per a la difusió del català i, per tant, per als objectius de la mateixa tv3. Si no ho he entés malament, a Catalunya —i allà on arriben les emissions de tv3— podem vore les versions doblades al català, però no la versió castellana, ja que esta ens la fornirà tve. En canvi, a Catalunya —i allà on arriben les emissions de tve— podem vore les versions doblades el castellà, però no la versió catalana, i per eixe motiu quan s'emet un film la versió original del qual és en català, tan sols es pot veure en eixa versió original a Catalunya —i allà on arriben les emissions de tv3— per tv3. Per tant, els espectadors de la resta de l'estat que entenguen o vullguen aprendre o practicar el català —catalans, valencians i balears o no— no podem fer-ho.

És a dir, podem observar que el català queda constrenyit a Catalunya, mentres que el castellà arriba a tot arreu. Fins i tot, a Catalunya mateix, la situació actual fa que l'emissió de tve obligue a vore la versió en castellà i no permeta vore l'original en català, quan les possibilitats anunciades i propagades de la tdt són realment xocants amb això, tal com dia Pérez i Jaumira.

Per tot això, vos agrairia que féreu les actuacions necessàries per a aconseguir que el català estiga present en la tdt de la tve (i altres cadenes d'àmbit estatal) en estos casos, almenys per a fora de Catalunya —si no es pot acordar una prelació d'emissions a Catalunya en el cas de les produccions que tractem.


Supose que alguna demanda semblant li he de fer a la tve, però encara no me l'he pensada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada