divendres, 18 de desembre del 2009

Metzines subtils

Dinar transparent a l'Arrop

Ha arribat un regal enverinat de Morera Català per als funcionaris de les Corts. La informació que he rebut dia:


Enric Morera ha fet donació de set paperetes de loteria del partit Bloc Nacionalista Valencià a tots els treballadors de Les Corts.




Això m'ha provocat un intens debat interior, després de recordar, entre altres notícies, que:


Dinamarca aplica tolerància zero



Altres països, com Dinamarca, apliquen una política de tolerància zero: com a màxim, «una pastilla de xocolate, un llibre, o una botella de vi» són els exemples que dóna l'Autoritat de l'Ocupació Pública, un òrgan que ha redactat un codi ètic comú per als funcionaris danesos i que incentiva als organismes públics a ser encara més severs quan ho creguen necessari. Dinamarca és el país menys corrupte del món, segons l'índex de percepció de la corrupció de l'ong Transparència Internacional, que treballa en aquesta matèria igual que l'ong Access Info Europe.


Després del debat, no tinc inspiració per a res més. Espere que el dinar amb els companys de treball —que mos paguem mosatros— em resolga algun dubte. El dinar no serà en el nou Arrop de València, on fan moltes coses bé —la gamba de Dénia, sempre—, però no tenen la carta en valencià, que és un error molt important.

7 comentaris:

  1. Dec haver traduït una dotzena de cartes sense cobrar mai. Alguns dels restaurants que esmente fa una generació que tancaren, uns altres no. Acabe d'oferir-los a l'Associació de Restauradors de Guardamar (9 restaurants) i a la d'hotels (8 hotels) traduccions debades al valencià i sense passar pel Salt.

    No m'han dit que no. Sé que és "competència deslleial" (a mi mateix que sóc llicenciat en traducció-interpretació) però alguns no tenim remei. De fet, la cosa és encara pitjor; és possible que cole el valencià perquè els he oferit l'anglès i el francès també debades: Equació: 3x1 = cost O.

    Ja ho feia als vint anys i no se'm pot atribuir a que caduquege.

    En tenir les webs llestes, d'aquí uns pocs mesos perquè "les han de dissenyar", ja us les comunique.

    ResponElimina
  2. Si no has cobrat, pitjor per a tu. I per a l'ús del valencià tampoc és la millor situació, però si no hi ha més remei, i si els clients foren més insistents en la qüestió, es podria crear eixa necessitat i les empreses trobarien raonable pagar per eixa faena, com ho fan per totes. Ja sabem que per ara no va aixina.

    El mal és que eixe «voluntarisme» en lloc de ser una excepció es percep com una característica (fins i tot en l'administració pública, ¡en l'AVL!, ¡en el síndic de greuges!), i fa que el drets lingüístics dels catalanorparlants esdevinguen una simple «caritat» lingüística.

    ResponElimina
  3. Mea culpa!

    També vaig donar classes de català sense cobrar durant uns cinc anys a adults. Vaja el que donaven donava per a un soparet i poc més.

    D'aquesta caritat conserve uns quants amics andalusos, murcians i manxecs que em saluden i parlen valencià pel carrer:alguns, fins i tot, han escolaritzat els xiquets en valencià molts anys després.

    Sóc una ruina per a la família i un mal exemple per al país!

    Fa uns anys que em cuide més però ja se sap que la cabra dret a la serra.

    ResponElimina
  4. Anònim19:14

    Que és cric el Morera, mare de Déu! Deu paperetes...Jes

    ResponElimina
  5. Set, Jes, n'eren set. I hui hem rebut les taronges de l'ajuntament de Carcaixent (Lola Botella, PP). Estem en la senda de Camps i el Bigotes... El Ferrari està al caure.

    ResponElimina
  6. Anònim10:09

    Hahaha.Supose que sí però amb diferències.Els de Morera són tan patriotes que juguen a la loteria de la Meseta;és un nacionalisme que solament viu de les aparences...Jes

    ResponElimina
  7. Sobre el nacionalisme de Morera Català, i altres, Jes, no m'alegre que siga aparent... Per a mi, tots els nacionalismes ho són, d'aparents.

    ResponElimina