divendres, 16 d’octubre de 2009

Ulls

Coses a vore en la Generalitat

Qui tinga orelles, que escolte i qui tinga ulls, que veja, ¡sí, senyor!, ¡recontra-sí, senyor! Sadoll després d'haver acabat la Voll-Damm i el kebab, em quede mirant l'anunci de la Generalitat en el diari El País. Resistixc a la temptació d'afegir-hi o de fer-hi alguna classe de fotomuntatge. Sí, cuidem-los els ulls, perquè hi ha molt per vore encara.

Per exemple, en un altre sentit, El secreto de sus ojos de Juan José Campanella. Si no fóra perquè l'acaben d'estrenar, hauria de ser un clàssic del cinema. M'ha deixat clavat en la cadira, esperant fins i tot a vore qui era el compositor de la banda sonora (Kauderer).

I entre els detalls de llengua que quasi s'escapen, sense entrenament previ, l'ús de capaz que amb el significat 'potser'. És clar, n'hi han hagut alguns més que no recorde ara: quina sort, els dialectes que alguns castellans espanyols afirmen que no tenen... Orelles i ulls.

5 comentaris:

Jesús ha dit...

Capaz que sí tenemos. Hay que ponerle oído a la música sin partitura previa nomás... Si passarem de l'Argentina a Colòmbia, bé podríem preguntar: Pues, ¿qué tan tenaz fue entender la película?

Jesús ha dit...

ubi est 'passarem', legitur 'passàrem', és clar.

Tècnic lingüístic ha dit...

Eixe «tenaz» no està en el DRAE, però l'entenc en el sentit de 'difícil'... No ho ha estat gens, i menys encara si hi tens afició. En les Corts valencianes diuen coses molt més incomprensibles i, a més, molt més desagradables.

«Tenaz puede, sin embargo, usarse en buen sentido para denotar al que ejerce en alto grado la constancia en una empresa loable.» (José Joaquím de Mora)

Allau ha dit...

Magnífica pel·lícula, sí, tot i que la loquacitat portenya feia de vegades de mal seguir. Sort que, en el fons, "s'entenia" tot molt bé.

Tècnic lingüístic ha dit...

Sí, Allau, fins i tot s'entenien les intervencions telefòniques de Sandoval: «Banco de Semen, sección de préstamos...», si no recorde malament. No sé si la novel·la està al mateix nivell, però caldrà comprovar-ho.