dimecres, 7 d’octubre del 2009

¡Atenció als ciutadans!

L'alcalde que oblida el valencià

El servei d'atenció 5430.cat de tv3 em respon amablement:


Resposta del Servei d'Atenció 5430:

Benvolgut,

Molt agraïts pel missatge. Ja l'hem fet arribar al Salvador.

Atentament,
Serveis Informatius. Televisió de Catalunya.

Adjuntem el missatge rebut:

Hola:

Si pot ser, feu-li un toc a Salvador Sala i digau-li que «de» + infinitiu no equival a «si» + infinitiu, és a dir, no té sentit condicional. Per tant, la seua frase en el cas del desglaç: «De seguir a aquest ritme...»; havera quedat molt millor: «Si seguix a aquest ritme...», que estic segur que també sap dir perfectament. Més perfectament.


Una resposta simple de l'ens que satisfà prou este usuari. En canvi, tot i que hauria d'esperar una col·laboració semblant, alguna cosa em diu que això no funciona igual en determinats ajuntaments, com ara en el cas d'Alboraia:


Benvolgut síndic de greuges:

L'alcalde d'Alboraia, Manuel Álvaro, ha tramés als ciutadans d'Alboraia un document per a informar sobre un denominat «Bono Deporte», document que només ha enviat en versió castellana. Amb eixa actuació, l'alcalde ha menystingut els drets lingüístics dels ciutadans i infringit la legislació vigent (Llei 4/1983 i Constitució espanyola de 1978, entre altres normes), en no haver disposat els mitjans per a atendre els ciutadans en les dos llengües oficials.

Espere que prengau les mesures adients per a fer que l'Ajuntament d'Alboraia esmene la discriminació a què està sotmetent els ciutadans d'Alboraia i que adopte les mesures disciplinàries corresponents per a corregir i renyar els càrrecs i funcionaris públics que discriminen lingüísticament els ciutadans d'Alboraia.


Sí, els «servidors públics» en deuen estar més que farts. No és estrany que hagen pensat d'abolir el principi de «justícia universal» en el parlament espanyol:


Calia lligar curt determinats jutgetons de l'Audiència Nacional que es dedicaven a fer el que no devien.
Agustín Conde, El País, 06.10.2009



Eixos mateixos diputats del pp i del psoe —eixa gens estranya parella—, havent agafat eixa embranzida col·laboradora, podrien abolir directament el principi de «justícia» i altres tants principis que tant caracteritzaven allò que díem sistema democràtic:


La deshumanització de la víctima és respecte del delicte contra la humanitat el mateix que l'absència de tribunals respecte de la impunitat, una premissa.
Joan E. Garcés, «De impunidad y lealtades», El País, 06.10.2009



La major part dels nostres càrrecs públics i parlamentaris —cortesans tots— han aprés ràpidament a seure en l'escó: n'hi han que no saben per a què i n'hi han que no sabrem mai per què. (Llevat que mos ho conte el Bigotes.)

5 comentaris:

  1. I posa Alboraya i tot, quin un!

    Aprofite per a fer-te una consulta sobre uns apunts que feres d'un Congrés per a Tècnics lingüístics en el qual es parlava de la norma lingüística. Recorde que vas comentar que hi va haver una mica de baralla i Carme Miquel va intentar posar pau. Em vaig quedar amb aquest detall perquè feia poc que Carme Miquel havia vingut a parlar amb els meus alumnes.

    Bé, el cas és que un amic, Isidre Crespo, tenia interés a llegir-los, perquè vol fer una Jornades per a professors per parlar de la norma i els he buscats pel teu blog però no els trobe. Ni amb el buscador de blogs de google. Si em pogueres orientar per trobar-los t'ho agrairia.

    Salutacions.

    ResponElimina
  2. Hola, Oreto:

    Si escrius (amb les cometes) «Carme Miquel» en el cercador intern que tinc en la columna de la dreta del bloc, apareix l'apunt: «La transparència dels draps bruts i unes basques sentint-ho».

    Espere que li faça paper a l'Isidre Crespo.

    Per cert, parlant de jornades de professors i normativa, supose que estàs al cas de la nova associació Taula de Filologia Valenciana i de la I Jornada sobre el Valencià que han programat per al 28 de novembre.

    ResponElimina
  3. Una amiga em va enviar un correu l'altre dia i l'he deixat per a llegir-lo els dies de festa, perquè ara no tenia massa temps.

    Me'l miraré amb interés.

    Gràcies!

    ResponElimina
  4. Anònim19:02

    Senyor Boronat:
    Veig que teniu l'audàcia de corregir els presentadors de la TV3i uns quants professionals de la llengua. Sincerament no entenc com podeu postular en matèria
    gramatical quan escriviu coses com aquestes:
    "a on estan els liberals"
    "n'hi ha països"
    "en+ infinitiu" amb valor causal
    "vaig enterar-me"
    "entre altres dades"("altre/a" no té valor quantificador en valencià).
    "li sorprén que no l'haja llegit"("sorprendre" és un verb clarament transitiu).
    "estar+gerundi"(usat a tort)
    "ahí"(potser la concessió més vil de l'AVL)
    Supose que cadascú escriu al seu blog com li dóna la gana, que hi posa el que li rota. Sapigueu,però que no hauríem de veure la busca a l'ull dels altres sense, descobrir la biga immensa que hi ha al nostre. Jes

    ResponElimina
  5. Hola, Jes:

    Vos agraïxc les esmenes. He corregit el cas de «li sorprén» que m'heu assenyalat. Espere no haver confós mes transitivitats, tot i que hi ha molt on esvarar en eixa qüestió.

    Pel que fa a la resta, continua sent un misteri per a mi això que assevereu d'«altre/altra» i la quantificació. Espere que em doneu la referència on es comenta això. M'agradaria llegir-ho.

    Sobre la busca i la biga, sí, aguante la biga amb molt d'esforç, encara que vaig treballant-la amb la navalla de la reflexió i les lectures. Mentrestant, espere que siga cert allò de «Fortuna audaces iuvat».

    ResponElimina