dilluns, 8 de juny del 2009

Vides exemplars

Idees murals

En la secció de necrològiques —«obituaris», que en diuen— d'El País (06.06.2009) apareixen la mort de George Tiller, metge «avortista» de Wichita (eua), assassinat al 67 anys, i de Tránsito Amaguaña Alba, líder indígena equatoriana, morta vorejant el centenar d'anys. M'han sobtat els articles que narren les dos vides perquè tenien el paral·lel la lluita pels drets i per la llibertat de les persones.

És clar, després de llegir que el cap de llista a les europees pel Partit Popular, Jaime Mayor Oreja diguera, segons el mateix diari (05.06.2009):


La píldora [postcoital] és una bomba avortiva.

[...]

Hi ha espanyols amenaçats en algunes comunitats per parlar en castellà.


I és llavors, doncs, quan em ve una sensació intensa d'obscenitat. Més encara, si tinc en compte que Tránsito Amaguaña Alba es dedicà en els anys cinquanta a fundar escoles bilingües en quítxua i espanyol, activitat que molestà els dirigents equatorians de l'època. I, llavors, no puc evitar establir un lligam entre eixa llengua imperial i imperiosa, els anys cinquanta al País Valencià, la ideologia que emparenta Mayor Oreja amb el franquisme i les oligarquies equatorianes, tot en un farcellet de sensacions.

D'altra banda, entre les sensacions que no mos fan ni fred ni calor, haurem d'afegir el resultat de les eleccions europees d'ahir. Podem pensar que la ciutadania que hi ha votat busca opcions «segures», no necessàriament bones per a tots, sinó que garantixquen quatre idees «fortes»... O, simplement, quatre paraules clares. Tot això de la seguretat, la força i la claredat, és relatiu, s'entén per comparació o per oposició. I, això deu ser, que alguns no ho tenim gens clar, almenys tan clar com altres. O, com diuen al meu poble, ho tenim molt clar, massa clar.

4 comentaris:

  1. Massa clar. Salutacions.

    ResponElimina
  2. Espere que li trobarem un altre sentit a eixa claredat...

    Fins a l'altra.

    ResponElimina
  3. Serà que no li haguera donat jo a gust una píldora d'eixes al Mayor Oreja...

    ResponElimina
  4. Ai, Comtessa, una volta sabut, tot és fàcil, però segur que de xiquet devien esperar que Mayor Oreja fera alguna cosa de profit (per a tots) en esta vida.

    De totes formes, crec que estàs pensant en alguna altra classe de píndola... Les del trellat crec que encara les han inventat.

    ResponElimina